Het weer in Verona

Door de ligging in het noorden van Italië heeft Verona een vochtig subtropisch klimaat. Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger spreekt men specifiek over het warme zeeklimaat, dat aangeduid wordt met de lettercode Cfa. Kenmerkend voor dit klimaattype is dat de neerslag vrij gelijkmatig verspreid over het kalenderjaar valt, terwijl bij het mediterrane klimaat er sprake is van drogere zomers. In Europa komt het warme zeeklimaat met name voor ten zuiden van de Alpen, ten zuiden van de Pyreneeën en rondom de Zwarte Zee.

Winter in Verona

In Verona is het in de wintermaanden aan de koele kant en in de zomer warm. Tijdens de winterperiode is het in Verona zelfs amper warmer dan in Nederland, wat vrij opvallend is gezien de veel zuidelijkere ligging van Verona. In december en januari ligt de maximumtemperatuur zo rond de 5 tot 6 graden Celsius.’s Nachts ligt de temperatuur rond het vriespunt. In februari zie je het kwik alweer wat stijgen. Nachtvorst is in Verona vrij gebruikelijk in de winter. Soms kan het ook overdag blijven vriezen. Zulke vorstdagen komen niet vaak voor.

De winter is vrij somber in Verona. Gemiddeld is er gedurende drie uur per dag sprake van zonneschijn. Hieronder wordt de tijd gerekend dat de zon ononderbroken Verona bereikt. In de winter is er niet alleen regelmatig last van wolken, het is ook vrij vaak mistig in de ochtend. Deze mist kan zeer hardnekkig zijn en tot het middaguur blijven hangen. Als er neersla valt dan kan dat in de winter ook in de vorm van sneeuw zijn. Vanaf eind november tot halverwege februari bestaat er een kans dat Verona bedekt wordt met een wit laagje. Er is zelden sprake van langdurige sneeuwval of een flink pak sneeuw. Vaak is de sneeuw binnen een etmaal weer verdwenen.

Winter in Verona

Voorjaar in Verona

De lente begint in Verona in maart en duurt tot het einde van mei. Vanaf maart gaat de gemiddelde maximumtemperatuur met vrij grote sprongen omhoog. Het is goed te weten dat vooral in het geval van Verona er grote fluctuaties kunnen zijn in de werkelijke temperaturen. Zo hebben we het begin mei meegemaakt dat het een paar dagen regenachtig was met temperaturen van rond de 12 graden en dat er daarna meteen een periode volgde vol zon en met zomerse temperaturen van 25-26 graden Celsius. De langjarige gemiddelde temperaturen bieden zeker voor de tussenseizoen (lente en herfst) geen enkele garantie voor de toekomst.
Je merkt dat het vanaf april ook wat natter wordt in Verona. Het aantal dagen dat er regen valt neemt toe, net als de gemiddelde neerslagsom. Aan de andere kant wordt het ook zonniger. Deze toename in het aantal uren zonneschijn is ook te danken aan het langer worden van de dagen.Zomer in Verona

In de zomer, die in juni aanbreekt, mag je rekenen op warm weer. Temperaturen die in juni gemiddeld nog tussen de 23 en 28 graden Celsius uitkomen die schieten in juli en augustus verder omhoog. In de middag is het in Verona dan vrijwel zeker zomers warm en regelmatig wordt de tropische grens van dertig graden gehaald. Tijdens periodes van extreme warmte kan het kwik zelfs oplopen richting de veertig graden. Gecombineerd met een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid is het dan benauwd in de stad. De avonden zijn over het algemeen zwoel. Vaak is het tot middernacht tenminste twintig graden en daalt de temperatuur tegen zonsopkomst tot gemiddeld 15 tot 18 graden Celsius.

Gedurende de hele zomer liggen onweersbuien op de loer. Soms wordt Verona getroffen door zware zomerse buien waarbij hagel voor kan komen. Soms vallen er zelfs zulke grote hagelstenen dat je auto beschadigd zou kunnen raken. Goed nieuws is er ook, want behalve het feit dat de zomer de warmste periode van het jaar is in Verona is het ook de zonnigste periode. Reken op gemiddeld zo’n 9 uur aan zonneschijn per dag.

Najaar in Verona

In de loop van september breekt het najaar aan in Verona. Soms is het tot ver in september nog zomers, soms begint de atmosfeer al in het eerste deel van september onrustig te worden. De septembermaand is een duidelijke overgangsmaand waarbij er nog vaker sprake is van aangenaam zomers weer dan dat het weerbeeld een meer herfstachtig karakter heeft. Dagtemperaturen van 20 tot 27 graden zijn normaal in september. In oktober en vooral november zie je de temperatuur wel met redelijk grote stappen dalen. In november kan het ’s nachts zelfs al vriezen. Kenmerkend voor oktober is dat dit de natste maand is in Verona. Het weer kan dan duidelijk onbestendig zijn. De wind begint wat vaker uit noordelijke richting te waaien wat vaak voor afkoeling zorgt.

Najaar in Verona