Verona bezoeken

De regio Veneto is met gemiddeld 60 tot 70 miljoen bezoekers per jaar de belangrijkste toeristische regio van Italië. Na het Gardameer en Venetië is Verona de nummer drie op het lijstje van meest belangrijke bestemmingen binnen Veneto. Opvallend is hoe populair de regio onder Nederlanders is. Jaarlijks brengen Nederlandse toeristen ongeveer drie miljoen nachten door in Veneto, waarmee ze de nummer drie zijn van buitenlandse bezoekers. Alleen de Duitsers en Oostenrijkers staan boven de Nederlanders. Het zal dan ook niemand verbazen dat een stad als Verona ook een enorme populariteit heeft onder onze landgenoten. Opvallend is wel dat Verona voor Nederlanders vaker een dagtripbestemming is dan dat ze er overnachten.

Ontdek Verona op de fiets

De leukste manier om Verona te ontdekken is door middel van een fietstocht met gids. Ontdek de belangrijkste attracties en boeiende onbekende plekken in Verona tijdens je fietstocht van 3 uur in deze Werelderfgoedstad. Bekijk het uitzicht op de stad, terwijl je door de oude straten fietst. De route is niet te inspannend en daardoor voor vrijwel iedereen prima te doen. De ervaren gids vertelt je alles over de stad en de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.

De Verona fietstocht moet online gereserveerd worden om deel te kunnen nemen. Boeken kan via onze betrouwbare partner GetYourGuide; de grootste aanbieder van Verona-excursies.

Reserveer deze fietstocht via GetYourGuide

+ reserveren is verplicht
+ geprinte of mobiele voucher geaccepteerd
+ gratis annuleren tot 24 uur voor aanvang
+ directe bevestiging
+ duur: 3 uur (inclusief stops)

Vliegen naar Verona

Wie vanuit Nederland naar Verona wil reizen die is het snelste met het vliegtuig. Dankzij de op vrij grote schaal verkrijgbare goedkope vliegtickets naar Verona is vliegen vaak ook nog een goedkopere optie dan wanneer je met de auto reist, zeker als je je werkelijke autokosten meetelt en niet alleen brandstof plus tol. De vliegtijd vanuit Nederland naar Verona is ongeveer anderhalf uur. De luchtvaartmaatschappijen geven vaak een wat langere vluchtduur aan, maar dat is vooral om zichzelf wat ruimte te geven in het geval dat ze niet op tijd op kunnen stijgen. Vliegtickets naar Verona zijn vaak al te koop voor prijzen die beginnen onder de honderd euro voor een retourticket. Je moet dan vaak wel ruim op tijd boeken. Wie een paar dagen voor vertrek boekt die is vaak aanzienlijk duurder uit.

Vanuit Amsterdam kun je met KLM of Transavia naar Verona vliegen. Een goedkope concurrent is Ryanair dat vanaf Charleroi vliegverbindingen met Verona onderhoudt.

Bekijk Transavia vliegtickets naar Verona

Vliegen naar Verona

Van het vliegveld naar de stad reizen

Ben je geland op het vliegveld van Verona en wil je naar de stad reizen? Dan heb je drie opties. De eerste is een huurauto, maar dat zouden we alleen maar aan willen raden als je na Verona verder doorreist naar andere plekken in Italië. Een redelijk veel gebruikte optie is natuurlijk de taxi. Bij de aankomsthal staan voldoende taxi’s om je naar de stad te brengen. Een rit duurt pakweg 20-30 minuten, afhankelijk van de drukte en je bestemming. Een goedkoper alternatief is de bus. De Aerobus rijdt vanaf ’s morgens vroeg tot het eind van de avond heen en weer tussen de luchthaven en treinstation Porta Nuova dat zo’n anderhalve kilometer ten zuiden van het centrum ligt.Met de auto naar Verona reizen

Verona is natuurlijk ook prima met de auto te bezoeken. Als je vanuit Nederland naar Verona reist dan moet je rekenen op een reisafstand van pakweg 1100 tot 1300 kilometer, afhankelijk van je vertrekpunt en je reisroute. De twee meest gebruikte routes gaan via Basel en Milaan of via Stuttgart en Innsbruck. Je kunt dus kiezen of je via Zwitserland of Oostenrijk wilt rijden. In beide gevallen ontkom je in ieder geval niet aan een tolvignet en ook in Italië zelf moet je op de snelwegen tol betalen. De normale reistijd vanuit Utrecht bedraagt twaalf tot dertien uur exclusief stops en verkeersoponthoud. Op deze routes kan het druk tot zeer druk zijn. Vertragingen door verkeersdrukte zullen daarom vrijwel zeker voorkomen op bepaalde knelpunten. Hoeveel dit is, hangt veel af van wanneer je reist en op welke tijdstippen je de drukkere plekken passeert.

Er zijn ook mensen die al met de auto naar Italië gereisd zijn en vervolgens met de auto een dagtrip of langer reisje naar Verona maken. Veel van de Nederlandse bezoekers verblijft bijvoorbeeld aan het Gardameer en bezoekt vervolgens van daaruit Verona. Zeker als je in het zuidoosten van het Gardameer verblijft (en dat doet het gros van de Nederlanders) dan ligt Verona praktisch om de hoek. Bij normale drukte rijd je bijvoorbeeld vanuit Lazise of Peschiera del Garda in iets meer dan een half uur naar Verona.

Houd er rekening mee dat je niet altijd met de auto de binnenstad van Verona in mag rijden. In de oude binnenstad is een zogenaamde ‘zona traffico limitato’ ingesteld, oftewel een zone met beperkt verkeer. Alleen vergunninghouders mogen hier 24 uur per dag rijden, voor ander verkeer gelden er beperkingen. Zonder vergunning mag je hier alleen rijden als je dat tussen bepaalde tijdstippen doet die op de borden aangegeven staat. Rijd je tijdens de verboden tijdstippen toch de ZTL-zone in dan levert je dat een vrij flinke boete op als je betrapt wordt. Ons advies is eigenlijk om de auto te parkeren buiten de gelimiteerde zone. Op die manier heb je nooit een probleem.

Met de auto naar Verona reizen

Met de trein naar Verona reizen

Wil je niet vliegen en is reizen met de auto ook geen optie voor je? Dan kun je altijd nog de trein nemen naar Verona. Vanuit Nederland is Verona in tenminste 13 tot 14 uur bereikbaar per trein. Het is natuurlijk erg afhankelijk van je vertrekplaats in Nederland en het moment waarop je wilt reizen. De meest gunstige routes hebben twee overstapmomenten. In de minder gunstige reisschema’s moet je wel vier tot vijf keer overstappen. De prijzen voor een treinticket liggen vaak wel wat hoger dan de goedkopere vliegtickets. Het voordeel is dat je niet meer te maken hebt met vervoer (en de bijbehorende kosten) van en naar de luchthavens.

Vanuit het Gardameer is Verona ook uitstekend met de trein te bereiken. De treinverbinding tussenMilaan en Verona loopt langs de zuidkant van het Gardameer. Je kunt in Peschiera el Garda of in Desenzano del Garda op de trein naar Verona stappen. Kaartjes koop je via de automaten die op de stations staan.

Met de trein naar Verona reizen

Overnachten

Als je wilt overnachten in Verona dan kun je kiezen uit honderden verschillende accommodaties. Je moet hierbij niet alleen denken aan hotels en b&B’s, maar ook uit privé-appartementen die verspreid door de stad aangeboden worden. Je kunt deze vinden via sites als booking.com en Airbnb. Om te voorkomen dat je teveel moet lopen of aangewezen bent op het openbaar vervoer is het handig om een hotel in de oude binnenstad of net aan de rand van de binnenstad te boeken. Op die manier heb je de bezienswaardigheden, winkels, restaurants en bars op loopafstand. Prijstechnisch is het vaak interessanter om net iets buiten het centrum te zitten.

In Verona kunnen de prijzen voor hotels, appartementen en B&B’s aardig uit elkaar liggen. Het maakt niet alleen uit welke accommodatie je boekt, maar ook wanneer je reist en bij wie je boekt. Zo kan de ene hotelboekingssite soms zomaar tientallen goedkoper zijn dan de andere voor een bepaalde accommodatie. Als je zelf gaat zoeken zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Wij gebruiken daarom meestal Trivago. Deze site laat je eenvoudig voor de door jou gewenste data zien wat de beste prijzen per hotel, appartement of B&B zijn voor jouw reisperiode. Op die manier betaal je altijd de laagste prijs voor jouw accommodatie in Verona.

Vind de goedkoopste kamers in Verona via trivago.nl

Overnachten in Verona

Eten en drinken

In een Italiaanse stad als Verona kun je natuurlijk uitstekend eten en drinken. De Italiaanse keuken behoort zonder enige twijfel tot de meest aangename keukens ter wereld. Ook hier kun je van klassieke maar ook moderne Italiaanse gerechten genieten, waarbij pasta en pizza op vrijwel iedere hoek van de straat te krijgen zijn. In een onder toeristen populaire stad als Verona merk je ook wel dat je redelijk wat internationale invloeden hebt in het aanbod van restaurants. Aziatisch eten is goed mogelijk en ook andere keukens zijn in Verona vertegenwoordigd. Je kunt in de gerechten en drankjes ook wel terugzien dat Verona een tijdje tot Oostenrijk heeft behoord. Oostenrijkse invloeden zijn zichtbaar in de vorm van de schnitzel (hier Coteletta alla Milanese geheten) en drankjes zoals Aperol Spritz. In Verona geldt zoals in zoveel toeristenplaatsen dat een drukbezocht en/of mooi gelegen restaurant niet altijd hoeft te betekenen dat je in een goed restaurant zit. Sterker nog: restaurants op A-locaties zijn gemiddeld minder goed van kwaliteit omdat deze zich vooral op toeristen richten. Restaurants die het meer dan de lokale bevolking moeten hebben die moeten het meer van hun kwaliteit hebben. Ze zijn immers meer afhankelijk van terugkerende gasten en van mond-tot-mond-reclame.

Je herkent een toerist in Italië overigens het gemakkelijkste aan twee dingen als het aankomt op eten en drinken: ze dineren vaak al voor 19 uur ’s avonds en ze bestellen cappuccino na het eten. Italianen gaan ’s avonds zelden voor 19 uur aan tafel en zien cappuccino echt als een ontbijtkoffie of in ieder geval als een koffievariant die je later op de dag niet meer bestelt. Om de tijd tussen lunch en diner te overbruggen kiezen Italianen graag voor ijs als tussendoortje. In Verona kun je bij meerdere goede ijssalons terecht. De meest bekende is Gelateria Savoia die al sinds 1939 ambachtelijk gemaakt ijs schept uit de ronde metalen bakken.

Eten en drinken in Verona

Vervoer in de stad

Verona is redelijk compact, dus je kunt best veel te voet doen als je goed ter been bent. Er zijn echter ook voldoende andere opties om te door Verona te verplaatsen. Op het gebied van openbaar vervoer kun je gebruik maken van zowel taxi’s en bussen. De bussen zijn vooral handig om de plekken te bereiken die net buiten de oude binnenstad liggen. Wat wij persoonlijk een leuke optie van vervoer vinden zijn de goedkope stadsfietsen. Via onbemande fietsstations kun je fietsen meenemen en vervolgens ook weer inleveren. Het is de bedoeling dat je de fietsen telkens voor korte stukken leent, vervolgens in een station parkeert en daarna kun je weer gewoon een nieuwe fiets meenemen. Je betaalt een laag bedrag voor een dag, week, maand of jaar en kunt vervolgens onbeperkt binnen die periode fietsen lenen. Zolang je een fiets iedere keer binnen een half uur terugplaatst in een station dan betaal je verder niets voor het gebruik. Meer info vind je op https://www.bikeverona.it.

Toeristenbus

Een ideale manier om Verona te ontdekken is met de toeristenbus. Deze dubbeldekkerbussen met open bovendek rijden twee verschillende routes door Verona waarbij je langs de verschillende belangrijke bezienswaardigheden van de stad rijdt. Omdat in de historische binnenstad de toegang beperkt is voor de bus moet je voor enkele bezienswaardigheden een klein stukje lopen. Dat is geen probleem, want je mag gedurende de geldigheid van je ticket (een hele dag) onbeperkt in- en uitstappen bij de verschillende stopplekken. Deze plekken zijn dusdanig gekozen dat ze optimaal liggen ten opzichte van de belangrijkste hotspots van Verona. Als je uitgestapt bent dan kun je een volgende bus gewoon weer opstappen.

Vooral voor wie Verona in één dag wil bezoeken is deze hop-on-hop-off bus een ideale manier om zoveel mogelijk van de stad te zien.

Busroute A (de rode lijn) stopt ook bij het treinstation van Verona: Stazione FS Porta Nuova. Als je met de trein naar Verona komt dan kun je hier direct opstappen als je dat wilt. Scheelt je weer de kosten van een bus- of taxirit naar de binnenstad. De tweede stop na het treinstation is Piazza Bra waar de beroemde Arena van Verona te vinden is.

Busroute B (de blauwe lijn) rijdt ook langs Piazza Bra, dus je kunt hier van de ene lijn op de andere overstappen. Route B rijdt rond en door het centrum, maar gaat ook naar het panoramapunt ten noorden van de stad waarvandaan je een prachtig panoramisch uitzicht over de stad hebt.

Je kunt de kaarten voor deze hop-on-hop-off bus van Verona alvast via internet aanschaffen. Er gelden kortingsprijzen (- 50%) voor kinderen van 5 t/m 15 jaar. Kinderen tot en met 4 jaar mogen gratis met hun ouders meereizen. Het voucher dat je per e-mail ontvangt kun je direct in de bus omwisselen voor een ticket. Je hoeft niet eerst ergens anders een ticket op te halen. Betalen kan met iDeal of met creditcard.

Bestel alvast je Verona hop-on-hop-off kaarten

Toeristenbus