Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Verona op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Verona of Italië kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummer

In geval van nood bel je net als bij ons met het gratis alarmnummer 112.

Documenten

Omdat Italië net als Nederland onder het Schengenverdrag valt hoef je officieel niet met een paspoort of ID-kaart te reizen, mits je niet door Zwitserland reist. In de praktijk blijkt het vaak toch wel anders te gaan. Veel luchtvaartmaatschappijen willen voor het instappen en soms ook bij het inchecken een geldige ID zien in de vorm van een paspoort of een identiteitskaart. Reis je met de auto? Dan kunnen er vanwege grenscontroles plaatsvinden als de situatie daarom vraagt. Ook in Italië zul je je moeten kunnen legitimeren als de politie daar om vraagt.

Douane

Het meenemen van drank, sigaretten, parfum en accijnsgoederen is mogelijk voor eigen gebruik. Binnen de Europese Unie wordt de grens gehanteerd van maar liefst 90 liter wijn, 10 liter sterke drank of 800 sigaretten. Het meenemen van drugs, dus ook softdrugs, is niet toegestaan. Let ook op met het meenemen van medicijnen. Neem alleen medicijnen mee voor eigen gebruik en onderbouw dat met een medisch paspoort.Elektriciteit

In Verona is er sprake van een stroomnetwerk van 230 volt wisselstroom. Dit is vergelijkbaar met Nederland. Wel kunnen er afwijkende stopcontacten gebruikt worden. Naast de standaard Europese stopcontacten kent men in Italië ook de driepins-stekkers en stopcontacten van type L. Onze stekkers passen daar meestal wel gewoon in.

Excursies & tours regelen

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Verona bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Verona.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Verona
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Verona via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Verona via Tiqets

Feestdagen

In Italië, dus ook in Verona, viert men een aantal officiële feestdagen. Banken, kantoren en overheidsinstanties zijn dan in de regel gesloten.
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
25 april – Bevrijdingsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
2 juni – Feest van de Republiek
15 augustus – Maria Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
8 december – Maria onbevlekte ontvangenis
25 december – Kerstmis
26 december – Heilige Stefanus

Variabele feestdagen Italië:
Carnaval
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen
Pinksteren

Fooien

Vanwege de ‘coperto’ (bedieningsgeld) op de rekening zou je bijna denken dat een fooi niet meer nodig is. Dat is verkeerd gedacht. Bij restaurants en bars is een fooi van 10 tot 15 procent op zijn plaats. Dat geldt ook voor taxichauffeurs overigens. Het simpelweg naar boven afronden is, als dit onder die tien procent blijft, niet voldoende. Slaap je in een hotel of B&B waar dagelijks schoongemaakt wordt? Laat dan per dag zo’n 1 tot 2 euro aan fooi achter voor degene die je kamer schoonmaakt. Doe dat bij voorkeur op je hoofdkussen, zodat men weet dat het als fooi bedoeld is.

Geld

In Verona betaal je net als in Nederland met de euro. In de stad vind je voldoende geldautomaten waaruit je euro’s op kunt nemen. Let er wel op dat de geldautomaat pinpassen met het Maestro-logo accepteert.
Creditcards worden op redelijk wat plekken, maar absoluut niet overal geaccepteerd. Ga er daarom niet standaard vanuit dat men jouw creditcard als betaalmiddel aanvaart. Zorg er daarom voor dat je voldoende contant geld bij hebt als je bijvoorbeeld uit gaat eten. Sommige winkels hanteren een minimumbedrag voor betalingen met creditcard.

In Verona betaal je met de euro

Internet

Wil je online gaan in Verona? Dat kan prima via het mobiele netwerk. Als je een Nederlands mobiel abonnement hebt dan kan dat normaalgesproken gewoon via je gangbare internetbundel die je bij je mobiele abonnement hebt. Sommige providers die zogenaamd onbeperkt internet aanbieden hebben wel een manier gevonden om internetten elders in de EU te beperken. Check daarom altijd even de voorwaarden die bij jouw abonnement horen.

Gratis internetten via Wi-Fi is ook op veel plekken in Verona mogelijk. De stad biedt zelf gratis Wi-Fi aan door middel van hotspots op populaire toeristische plekken zoals Piazza Bra en Via Mazzini. Let op de borden in de stad waar aangegeven staat dat er een Wi-Fi zone is. Daarnaast zijn er natuurlijk ook volop bars, restaurants en hotels waar je gratis gebruik kunt maken van Wi-Fi. Je moet vaak wel even om het wachtwoord vragen.

Leidingwater

Het kraanwater is in Verona goed te drinken. Je kunt op straat zelfs gratis water uit fonteintjes drinken, wat zeker in de warme zomermaanden aangenaam is. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen die kan er natuurlijk altijd voor kiezen om mineraalwater uit flessen te drinken.

Het leidingwater in Verona is veilig om te drinken

Roken

In Italië is roken verboden in openbare gebouwen, restaurants, bars en veel andere plekken. Als roker zul je dus meestal je sigaretje in de buitenlucht op moeten steken.

Taal

De officiële taal en voertaal in Verona is Italiaans. Als je wat woordjes Italiaans spreekt is dat gemakkelijk, maar het is niet noodzakelijk. Ook met Engels kun je je over het algemeen prima redden in Verona. In musea worden borden vaak in het Italiaans en het Engels weergegeven.

Italiaans en Engels

Tijdsverschil

Omdat Verona in dezelfde tijdzone ligt als Nederland, heb je geen tijdsverschil als je naar Verona reist vanuit Nederland (of België). Ook lopen de zomertijd en wintertijd gelijk met ons, waardoor de situatie gedurende het hele jaar hetzelfde is.

Veiligheid

Verona is een relatief veilige stad waar je als toerist niet zo snel te maken zult hebben met criminaliteit, mits je de standaard maatregelen in acht neemt. Want ook in Verona kunnen zakkenrollers of andere dieven toeslaan als je onvoldoende oppast. Wees voorzichtig met waardevolle spullen zoals portemonnees, mobiele telefoons, dure zonnebrillen en andere spullen die van hogere waarde zijn. Geen spullen in kontzakken bewaren dus, geen tassen gemakkelijk toegankelijk maken voor snelle vingers en als het eventjes kan waardevolle spullen in een kluis bewaren.