Bezienswaardigheden in Verona

De periode dat Verona een belangrijke stad was binnen het Romeinse Rijk heeft de nodige sporen achtergelaten. Ook uit latere periodes, en dan vooral tijdens de hoge en late middeleeuwen, zijn er allerlei gebouwen en monumenten in Verona weggezet die tegenwoordig populaire bezienswaardigheden vormen. Er is voldoende te zien en te doen in Verona om je een dag bezig te houden. Omdat de oude binnenstad waarbinnen het gros van de bezienswaardigheden ligt vrij compact is heb je niet zoveel tijd nodig om Verona te ontdekken.

Op deze pagina hebben we de meest belangrijke en populaire bezienswaardigheden van Verona op een rijtje gezet.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Verona bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Verona.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Verona
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Verona via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Verona via Tiqets

Basilica di San Zeno Maggiore

San Zeno Maggiore is een basiliek in het westen van Verona. Het religieuze bouwwerk werd omstreeks de tiende eeuw gebouwd als kerk. Pas in de twintigste eeuw werd de San Zeno Maggiore verheven tot basiliek. Legendes vertellen het verhaal dat de locatie werd verkozen op het graf van de patroonheilige St. Zeno. De rozet op de voorgevel is zeer herkenbaar. Het werd ontworpen door Brioloto, een beeldhouwer die ook verantwoordelijk is voor zes figuren rondom de rozet. Het wordt daarom ook wel ‘Wheel of Fortune’ genoemd. De ruim zestig meter hoge klokkentoren werd er in de elfde en twaalfde eeuw aan toegevoegd. De Basilica di San Zeno Maggiore is inmiddels ook beroemd vanwege het verhaal van Shakespeares Romeo en Juliet. Zij zouden in deze kathedraal zijn getrouwd. Andere bezienswaardigheden in de Basilica di San Zeno Maggiore zijn de kunststukken van meesters als Andrea Mantegna, Francesco Torbido en Lorenzo Veneziano.

Arena van Verona

Het eeuwenoude Romeinse amfitheater ‘Arena di Verona’ wordt regelmatig gebruikt voor
voor verschillende opera voorstellingen, concerten en festivals. De akoestiek van het amfitheater is namelijk uitermate geschikt voor dit genre. De Arena van Verona werd al in de eerste eeuw gebouwd en heeft nagenoeg heel wat aardbevingen, oorlogen en ander geweld moeten doorstaan. Gelukkig hebben er verschillende succesvolle restauraties systematisch plaatsgevonden, waardoor de Arena van Verona hèt icoon van de stad is geworden. Ook het plein voor de Arena werd daarbij onder handen genomen. Met name tijdens het opera festival ‘Festival Lirico Arena’, die tijdens de zomermaanden wordt gehouden, is dit openlucht theater bijzonder populair. Het is ook mogelijk om de arena overdag te bezoeken. Zonder dat je een concert of ander evenement bezoekt kun je toch de bijzondere architectuur en geschiedenis van het bouwwerk onderzoeken.

Meer informatie over de Arena van Verona

Gegarandeerde toegang tot de Arena
Wil je zeker weten dat je de Arena van Verona kunt bezoeken? Boek dan een rondleiding met voorrangstoegang. Je slaat de wachtrij bij de ingang over en kunt direct met een gediplomeerde gids naar binnen om de Arena van Verona te ontdekken. De rondleiding duurt een half uur, wat voor kinderen nog prima uit te houden is.

Reserveer de rondleiding door de Arena van Verona via GetYourGuide
+ gratis annuleren tot 24 uur voor aanvang
+ geprinte of mobiele voucher geaccepteerd
+ sla de rij bij de kassa over

Arena van Verona

Casa di Giulietta

Het Casa di Giuletta is een druk bezochte bezienswaardigheid binnen Verona. Volgens verhalen behoorde het huis aan de Via Cappello eens toe aan de Dal Capello familie. Maar het is eigenlijk bekend geworden dankzij de verhalen van William Shakespeare over Romeo en Juliet. En ook de film ‘Letters to Juliet’ hebben aan de populariteit bijgedragen. Het plein, voor ‘Casa di Giulietta’ met het balkon, heeft inmiddels ook een standbeeld van Juliet waarmee veel bezoekers graag op de foto gaan. Aan het aanraken van haar borsten zijn verschillende mythes verbonden. Het beeld van Giulietta werd in 1969 gemaakt door Necro Costantini. Inmiddels hebben de vele aanrakingen, maar ook de weersinvloeden hun tol geëist. Het beeld dreigt zo hard te slijten, dat het veilig gesteld dient te worden. Het huis dient tegenwoordig als museum. Hier kun je allerlei voorwerpen, afbeeldingen en andere belevenissen bewonderen die verbonden zijn aan het tragische liefdesverhaal van Verona’s ‘Giulietta e Romeo’.

Casa di Giulietta

Piazza Bra

Het grootste, bekendste en levendigste plein van Verona is onbetwist Piazza Bra. ‘Bra’, zoals het plein ook wel wordt genoemd, ligt aan het amfitheater Arena Verona, Palazzo Barbieri en Gran Guardia. Deze drie bezienswaardigheden mag je dan ook eigenlijk niet overslaan tijdens je bezoek aan Verona. In de Arena Verona worden regelmatig concerten, opera voorstellingen en andere festiviteiten gehouden, waar jaarlijks duizenden bezoekers op af komen. Palazzo Barbieri is het stadhuis van Verona die ontworpen werd door Giuseppe Barbieri in de negentiende eeuw. En ‘palazzo della Gran Guardia’ die werd ontworpen door Domenico Curtoni en later bewerkt door Barbieri, dient tegenwoordig als conferentiecentrum. De tuinzone rondom het fontein aan Piazza Bra zorgt voor enige schaduw en verkoeling tijdens de soms erg hete zomermaanden. Maar ook onder de luifel van de vele restaurants en cafés is het goed vertoeven. Nippend aan een drankje kun je drukte van het plein rustig aan je voorbij zien gaan.

Piazza Bra

Castelvecchio

Vlakbij de brug ‘Ponte Scaligero’, aan de rand van het historische centrum van Verona, bevindt zich een prachtig kasteel. Castelvecchio kenmerkt zich door de typische Ghibellijnse kantelen op de hoge muren. De omvang van Castlvecchio is vrij compact. Het kasteel met de zeven torens werd omstreeks de veertiende eeuw op de fundering van een voormalig fort gebouwd. Inmiddels is Castelvecchio een museum ‘Museo d’Arte’. Het toont belangrijke collecties kunst tot de achttiende eeuw. Denk hierbij aan sculpturen, wapens, archeologische vondsten, schilderijen, munten, medailles en andere decoratieve kunst uit de middeleeuwen en renaissance.

Castelvecchio

Torre dei Lamberti

De middeleeuwse toren ‘Torre dei Lamberti’ is een erfenis uit de twaalfde eeuw. In die tijd stond dit deel van de stad Verona bekend als het plein van de kruiden. De uiteindelijk vier-en-tachtig meter tellende toren werd in opdracht van de familie Lambertini gebouwd. Destijds bedroeg de hoogte echter zeven-en-dertig meter. De ronde klok werd er in achttiende eeuw aan toegevoegd. Voor het fraaiste uitzicht over de stad Verona moet je beslist een bezoek brengen aan deze Torre dei Lambertini. Na het beklimmen van drie-honderd-acht-en-zestig treden wordt je rijkelijk beloond en kun je weer even rustig op adem komen. Torre dei Lamberti bevindt zich aan de Piazza Erbe.

Je kunt de tickets voor de Torre dei Lamberti vooraf via internet boeken. Op deze manier ben je gegarandeerd van een ticket.

Reserveer een ticket voor Torre dei Lamberti via onze partner GetYourGuide
+ gratis annuleren tot 24 uur van tevoren
+ geprinte of mobiele voucher geaccepteerd
+ directe bevestiging na boeken

Torre dei Lamberti

Museo Lapidario Maffeiano

Als een van de oudste archeologische musea in Europa heeft het museum Lapdario Maffeiano veel te bieden. De particuliere kunstcollecties van oprichter Francesco Scipione Maffei waren het begin van wat nu een zeer waardevol onderdeel binnen dit archeologische museum is. De eerste tentoonstelling van zijn collectie vond plaats tussen 1718 en 1727. De veelal aanwezige grafzerken zijn onderdeel van Maffei’s overtuiging, dat de inscripties een primaire en onvervangbare bron van kennis is. Museo Lapidario Maffeiano is gevestigd aan de Piazza Bra in Verona.

Piazza delle Erbe

Aan de Piazza delle Erbe is vrijwel altijd wat te beleven. Regelmatig is er een aantal kraampjes te vinden die uiteenlopende producten aanbieden. Je kunt er verschillende winkels, restaurants en cafe’s bezoeken. En ook de sfeer werkt vaak in het voordeel mee. Rondom de markt zijn nog een aantal historische panden gelegen. Piazza della Erbe was tijdens de Romeinse tijd een plek wat bekend stond als ‘Foro Romano’. Hier vonden destijds openbare vergaderingen en andere burgerlijke bijeenkomsten plaats. Tegenwoordig is het vooral een plein van gezelligheid. Het meest bijzondere monumenten aan de Piazza della Erbe zijn de Torre dei Lamberti uit de twaalfde eeuw, het dertiende eeuwse monument ‘Tribuna’ en het veertiende eeuwse fontein ‘Madonna Verona’ wat gebouwd werd door Cansignorio della Scala.

Piazza delle Erbe

Santa Maria Antica

De familie ‘della Scala of famiglia Scaligera’ heeft in het verleden van Verona veel invloed gehad. Zij waren tussen de dertiende en veertiende eeuw de heersers van Verona, waarbij zij zowel politiek als maatschappelijk veel invloed uitoefenden. Deze invloedrijke familie van Verona eigende zich de Santa Maria Antica toe als privé kapel van de familie. Santa Maria Antica, wat gevestigd is aan de Piazza dei Signori, werd gebouwd op de funderingen van een kerk uit de zevende of achtste eeuw. De in Romeinse stijl opgetrokken kerk heeft als bezienswaardigheid een aantal graftombes waarin de overblijfselen van Verona’s heersers Cangrande, Mastino II en Cansignorio zich bevinden.

Piazza dei Signori

Naast de Piazza delle Erbe bevindt zich het plein Piazza dei Signori. Dit plein in het historische centrum van Verona kenmerkt zich doormiddel van een aantal paleizen en de kerk van Santa Maria Antica. Palazzo della Regionen is een paleis uit de twaalfde eeuw. Ooit was dit een prive paleis en later werd het gebruikt voor verschillende politieke en administratieve kantoren inmiddels is hier het hoofdkantoor gevestigd van d’Arte Moderna Achille, een moderne kunstgalerie. Palazzo di Cansignorio is het veertiende-eeuwse paleis van de voormalige heerser Casignorio della Scala. En Palazzo del Podestà is een middeleeuws paleis met kenmerkende kantelen die eveneens aan de familie Scala toebehoorde. Na de val van deze invloedrijke familie kwam Palazzo del Podestà in handen van Dante Alighieri en andere belangrijke magistraten. Voor Dante werd er zelfs een monument opgericht, wat midden op het plein staat.

Piazza dei Signori

Teatro Romano

Direct aan de Adige rivier, aan de voet van de Colle San Pietro, ligt Teatro Romano. Dit Romeinse theater werd al in de eerste eeuw voor vertier gebouwd. En nog altijd worden hier voorstellingen gegeven. Van het oude theater zijn nog enkele resten overgebleven en er staat nog een kerk. Voor de rest zijn er nog restanten van tempels oude trappen en oude muren te bewonderen. Inmiddels wordt Teatro Romano di Verona gezien als belangrijkste antieke theater van Noord-Italië. Het museum ‘Museo Archeologico al Teatro Romano’, wat zich in een klooster bevindt, is zeker de moeite waard. Als bonus kun je hier van een mooi uitzicht op de brug ‘Ponte Pietra’ genieten.

Ponte di Castelvecchio

De Italiaanse stad Verona heeft een aantal bruggen die het mogelijk maken om de Adige rivier over te steken. Eén van de mooiste bruggen is de Ponte di Castelvecchio die bij het gelijknamige kasteel gelegen is. De brug wordt ook wel ‘Ponte Scaligero’ genoemd, een verwijzing naar de invloedrijke familie della Scala. Ponte di Castelvecchio werd halverwege de veertiende eeuw gebouwd. De opdracht was afkomstig van Cangrande II della Scala, heer van Verona tot 1351. De beschadigingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden opgelopen zijn zeer vakkundig en zo goed mogelijk naar de originele staat gerestaureerd.

Ponte di Castelvecchio

Porta Borsari

De imposante stadspoort ‘Porta Borsari’ is onderdeel van de Romeinse stadsmuren in Verona. De poort werd al in de eerste eeuw gebouwd en droeg destijds de naam ‘ Porta Lovia’ en later werd dat ‘Porta di San Zeno’. De poort was indirect ook een poort voor de handel die over water vervoerd werd. Porta Borsari werd gemaakt van witte kalksteen die de Corinthische steunpilaren volledig tot hun recht laten komen. Daarboven zijn twaalf ramen zichtbaar met prachtige omlijstingen.

Porta Borsari